• Shopping Cart
  • Ostoskorisi on tyhjä!

Mielenkiintoisia seikkoja

Mitä suklaa on?

Suklaa on kuninkaallinen herkku, joka saapui Keski-Amerikasta kaakaopapujen mukana, jonka jälkeen se levisi ympäri maailman. Suklaa, jota nykypäivänä syömme, on Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa 200 vuoden aikana tehtyjen kokeilujen tulosta. Nykyään voimme nauttia maitosuklaan, valko- tai tumman suklaan lisäksi myös koko joukosta muita suklaaherkkuja, joita on paranneltu erilaisilla lisukkeilla: pähkinöillä, kuivatuilla hedelmillä ja marjoilla, mausteilla tai jopa suolalla.

Mistä erottaa laadukkaan suklaan? 

  • Hyvän suklaan pinta on kiiltävä, mutta ei rasvainen. 
  • Suklaalevyä murrettaessa pitäisi kuulua tietynlainen napsaus ja katkeamiskohdan pitäisi olla selkeä, siisti ja ilman teräviä reunoja. 
  • Laadukkaan suklaan pitäisi maisteltaessa sulaa suuhusi pehmeästi. 
  • Suklaata ei saa säilyttää lämpimässä paikassa tai suorassa auringonvalossa. Liiallinen kuumeneminen aiheuttaa kaakaovoikiteiden muodostumista suklaan pinnalle, jolloin suklaa saa harmaan pinnan ja näyttää homeiselta, vaikka suklaan laatu pysyykin hyvänä. 
  • Kun suklaata säilytetään kosteissa olosuhteissa, se muuttuu valkoiseksi – sokerikiteet peittävät suklaan pinnan. Suklaata suositellaan säilytettäväksi kuivassa paikassa noin 18 °C lämpötilassa – näin se säilyy herkullisena pitkään.

Suklaan luokittelu 

  • Tumma suklaa on sokerin, kaakaomassan, kaakaovoin, emulgaattoreiden (soijalesitiini, E 476) ja vanilliinin yhdistelmä. 
  • Maitosuklaa on sokerin, kaakaovoin, täysmaitojauheen, kaakaomassan, maitorasvan, emulgaattoreiden (soijalesitiini, E 476) ja vanilliinin yhdistelmä. Sveitsiläinen suklaantekijä Daniel Peter valmisti kaikkien aikojen ensimmäisen maitosuklaalevyn vuonna 1875. 
  • Valkosuklaa on sokerin, kaakaovoin, täysmaitojauheen, emulgaattori soijalesitiinin ja vanilliinin yhdistelmä. 
  • Diabeteksesta kärsiville ihmisille tarkoitetussa suklaassa sokeri on korvattu maltitoli-makeutusaineella.